Zamieszczone przez loyd
[O1] smodzielna wymiana rozrządu 1,9TDI - silnik AHF
Zwiń
X
-
[O1] smodzielna wymiana rozrządu 1,9TDI - silnik AHF
Witam.
Mam pytanie czy wymieniał może ktoś sam rozrząd w swoim aucie.
Chodzi mi głównie o jakieś wskazówki i problemy na jakie mogę się natknąć, gdybym chciał zabrać się za to sam.
Poradnik ze zdjęciami mile widziany
Wcześniej robiłem w moim stary aucie Astrze 8V i 16V oraz w Alfie 145 - i tam poszło to w miarę łatwo.
pozdro
krzyzieSkoda Octavia I-2000r. - 1,9TDI AHF 110KM
Alfa Romeo 145 - 1.6 boxer - only noPB
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :mrgreen:
-
-
kolego ja stałem przy aucie w trakcie wymiany rozrządu patrzyłem co mechanik robi i stwierdzam że NIE opłaca się samemu męczyć sama robocizna kosztowała mnie 250 z fakturą ( w tym sprawdzenie kąta wtrysku ustawienie ) Jak nie masz praktyki i odpowiednich kluczy zaślepek (trzeba rozpiąć zbiornik wspomagania . zbiornik wyrównawczy ) podwieszenie silnika itd . Więcej wydasz na rozlane płyny umęczysz cię nakombinujesz niż wezmie mechanik i zrobi to w 4 godz Już nie mówie że jak przestawisz rozrząd to może nastąpić bliskie spotkanie tłoków i zaworów a to dopiero będą koszty Moje stwierdzenie samodzielnej wymianie rozrządu mówię NIE
Komentarz
-
-
tryton,
witam
Pewnie znając życie ze względu na obecny brak czasu zrobię jak radzisz dam sobie spokój i oddam auto do mechanika - jednak mam mały problem bo do najbliższego dobrego mechaniora mam 60km. Po tych którzy są bliżej poprawiałem już raz rozrząd bo założyli tak że pasek zjeżdżało bokiem i po 20tys. od wymiany groziło to bliskim spotkaniem tłoków z zaworami :evil: .
Stwierdzam też, że po dotychczasowych doświadczeniach z rozrządami nie taki diabeł straszny :diabelski_usmiech. Napewno zajmuje mi to z 4 razy dłużej niż mechanikom i nie zawsze jest czas, ale zrobienie samemu rozrządu naprawdę jest bezcenne
pozdro
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :mrgreen:
Komentarz
-
-
kolego krzyzie ja też myślałem o samodzielnej wymianie wcześniej robiłem to sam w golfach , audi 80 i nie było problemów ale to były inne konstrukcje tam wszystko było na wierzchu a w octavi trzeba dosyć dużo innych elementów odkręcić żeby się dostać do rozrządu unieść silnik itd no i po wymianie podpiąć pod vaga . Poszukaj mechanika przy którym będziesz mógł stać ( warto ) przynajmniej jak się pilnuje auta to młotka nie używają do zdjęcia wszystkiego cała operacja trwa 4 godz więc jak się rano umówisz nawet do tego mechanika 60km to jak wjedziesz o 8 to o 15 będziesz już pił kawkę w domu Już nie wspomnę o takim drobiazgu jak gwarancja . Też jestem zwolennikiem teorii że im auto widzi mniej mechaników tym lepiej chodzi ( doświadczenia z ASO) i robię wszystko sam ale akurat ciesze się że się sam nie zabrałem za rozrząd
Komentarz
-
-
tryton,
witam
dzięki chyba jednak zrobie jak mówisz , niech sprawdzą wszystko co i jak.
pozdro
Komentarz
-
Komentarz