[O1] smodzielna wymiana rozrządu 1,9TDI - silnik AHF

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • d-link84
    Classic
    • 2010
    • 8

Zamieszczone przez loyd
    Rozumiem, że Castroll Edge (o tej całej normie) mogę dolewać ??
    jak najbardziej
  • krzyzie
    Drive
    • 2009
    • 85

Witam.
    Mam pytanie czy wymieniał może ktoś sam rozrząd w swoim aucie.
    Chodzi mi głównie o jakieś wskazówki i problemy na jakie mogę się natknąć, gdybym chciał zabrać się za to sam.
    Poradnik ze zdjęciami mile widziany
    Wcześniej robiłem w moim stary aucie Astrze 8V i 16V oraz w Alfie 145 - i tam poszło to w miarę łatwo.
    pozdro
    krzyzie
    Skoda Octavia I-2000r. - 1,9TDI AHF 110KM
    Alfa Romeo 145 - 1.6 boxer - only noPB
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :mrgreen:

Komentarz

• Przemek345
      Rider
      • 2008
      • 314

Tutaj coś masz, ale niemając sprzętu i doświadczenia (chyba że jest inaczej) nie bral bym się za to :wink:
      Octa

Komentarz

• rss
        L&K
        • 2009
        • 1098

Dosc szczegolowy opis jest tez w ksiazce Etzolda 'sam naprawiam'.
        kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• tryton
          Elegance
          • 2008
          • 935

kolego ja stałem przy aucie w trakcie wymiany rozrządu patrzyłem co mechanik robi i stwierdzam że NIE opłaca się samemu męczyć sama robocizna kosztowała mnie 250 z fakturą ( w tym sprawdzenie kąta wtrysku ustawienie ) Jak nie masz praktyki i odpowiednich kluczy zaślepek (trzeba rozpiąć zbiornik wspomagania . zbiornik wyrównawczy ) podwieszenie silnika itd . Więcej wydasz na rozlane płyny umęczysz cię nakombinujesz niż wezmie mechanik i zrobi to w 4 godz Już nie mówie że jak przestawisz rozrząd to może nastąpić bliskie spotkanie tłoków i zaworów a to dopiero będą koszty Moje stwierdzenie samodzielnej wymianie rozrządu mówię NIE

Komentarz

• krzyzie
            Drive
            • 2009
            • 85

tryton,
            witam
            Pewnie znając życie ze względu na obecny brak czasu zrobię jak radzisz dam sobie spokój i oddam auto do mechanika - jednak mam mały problem bo do najbliższego dobrego mechaniora mam 60km. Po tych którzy są bliżej poprawiałem już raz rozrząd bo założyli tak że pasek zjeżdżało bokiem i po 20tys. od wymiany groziło to bliskim spotkaniem tłoków z zaworami :evil: .
            Stwierdzam też, że po dotychczasowych doświadczeniach z rozrządami nie taki diabeł straszny :diabelski_usmiech. Napewno zajmuje mi to z 4 razy dłużej niż mechanikom i nie zawsze jest czas, ale zrobienie samemu rozrządu naprawdę jest bezcenne
            pozdro
            krzyzie
            Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :mrgreen:

Komentarz

• tryton
              Elegance
              • 2008
              • 935

kolego krzyzie ja też myślałem o samodzielnej wymianie wcześniej robiłem to sam w golfach , audi 80 i nie było problemów ale to były inne konstrukcje tam wszystko było na wierzchu a w octavi trzeba dosyć dużo innych elementów odkręcić żeby się dostać do rozrządu unieść silnik itd no i po wymianie podpiąć pod vaga . Poszukaj mechanika przy którym będziesz mógł stać ( warto ) przynajmniej jak się pilnuje auta to młotka nie używają do zdjęcia wszystkiego cała operacja trwa 4 godz więc jak się rano umówisz nawet do tego mechanika 60km to jak wjedziesz o 8 to o 15 będziesz już pił kawkę w domu Już nie wspomnę o takim drobiazgu jak gwarancja . Też jestem zwolennikiem teorii że im auto widzi mniej mechaników tym lepiej chodzi ( doświadczenia z ASO) i robię wszystko sam ale akurat ciesze się że się sam nie zabrałem za rozrząd

Komentarz

• krzyzie
                Drive
                • 2009
                • 85

tryton,
                witam
                dzięki chyba jednak zrobie jak mówisz , niech sprawdzą wszystko co i jak.
                pozdro
                krzyzie

Komentarz

Pracuję...